A földfelülethez közeli Geotermikus energia 

A földfelülethez közeli geotermikus energia nem szolgáltat közvetlenül hasznosítható hőenergiát. A földi energia a föld felső 400m felületén tárolt hőenergia. Átlagban, a hőmérséklet minden 100 méteren 3°C-ot növekszik. 4-5 méteres mélységben az átlagos hőmérséklet 8-10°C. Annak ellenére, hogy a különböző évszakokban jelentősen eltérőek az időjárási viszonyok, néhány méteres mélységben a hőmérséklet viszonylag állandó.

A Hőszivattyús rendszer működése

Geotermikus rendszerek egy földbe fektetett kollektorból és egy hőszivattyúból állnak. A hőszivattyú alakítja át a talajból kinyert energiát fűtési vagy hűtési energiává. A kollektor folyadékkal van feltöltve, mely felveszi a talaj hőmérsékletét. Ez az energia közvetlenül fűtésre vagy hűtésre nem alkalmas ezért hőszivattyúval történik a hőenergia átalakítása.

A hőszivattyúban keringő közeg továbbítja a hőenergiát egyik helyről a másikra. Ez az anyag már alacsony hőmérsékleten elpárolog, melyet egy kompresszorba vezetünk. Itt magas hőmérsékletű nagy nyomású gőzzé alakul, miközben átadja a hőenergiát a fűtő rendszernek. Nyáron, az áramlási irány megfordul és a házban keletkező felesleges hőt a szondán keresztül átadjuk a talajnak.

A GEOWARM Talajszonda

A földhő kinyerésének egyik lehetséges módja a talajszondás hőszivattyúzás. Bár a talajszondás hőszivattyús rendszerek legegyszerűbb eleme a talajszonda, a minőségével kapcsolatos elvárások magas szintje megkérdőjelezhetetlen, hiszen ez az a termék, amely a végleges lehelyezése után egy meghibásodás esetén már nem javítható. Ez a tény rendkívül szigorú ellenőrzést és minőséget követel meg a gyártótól.

A Merkapt Zrt. saját fejlesztésű GEOWARM talajszondáit több éves gyártói, forgalmazói és üzemeltetési tapasztalattal kínálja. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a termékválasztékunk ma már több szondatípust tartalmaz, melyek közül mindig az adott feladatnak legmegfelelőbbet tudjuk szállítani.

A szondafejek kialakítása kompakt, ugyanakkor a maximális védelem érdekében robusztus, anyaga többkomponensű műgyanta. Emiatt szondafejek a furatba való lehelyezése biztonságos, és a belső nagy fordulási sugarú kiképzésének köszönhetően a hőhordozó folyadék áramlása szempontjából előnyös.

A kollektorcsövek minden hosszban és méretben toldásmentesek, alapanyaguk nagysűrűségű polietilén – PE100 SDR11, egyedi kérésre PE100RC anyagból is szállítható!

A GEOWARM talajszonda ISO9001 szerinti minőségbiztosítás mellett készül, minden talajszonda egyedi gyári számmal és hozzá tartozó nyomáspróba jegyzőkönyvvel kerül kiadásra. A GEOWARM talajszondát tekercsben, pántolva és végdugózva szállítjuk. A tekercs belső magátmérője 650 mm.

GEOWARM TALAJSZONDÁK MŰSZAKI JELLEMZŐI

SZONDACSŐ FEJÁTMÉRŐ SZONDAFEJ ELLENÁLLÁS HOSSZ VÁLASZTÉK NYOMÁSPRÓBA
NA32 négycsöves:
32×3,0 mm 100 mm 1,9 m szondacső 50m, 100m 13 bar 30 perc
NA32 kétcsöves:
32×3,0 mm 90mm 1,9 m szondacső 50m, 100m 13 bar 30 perc
NA40 kétcsöves:
40×3,7 mm 115 mm 2,4 m szondacső 50m, 100m 13 bar 30 perc