GEOWARM talajköri osztó-gyűjtők 

A talajban tárolt hőenergia kinyerésére a talajszonda és a talajkollektor szolgál, melyeket egy külső, osztó-gyűjtő aknában fogunk össze és az ebből kivezetett csővezeték áll kapcsolatban az épületben elhelyezett hőszivattyúval. A hőszivattyú hőt von ki a levegőből, földből vagy vízből és azt nagyobb hőmérsékleten bevezeti az épületbe, melyet fűtési energiaként vagy melegvíz készítésre fordítandó energiaként hasznosíthatunk.

A GEOWARM talajköri osztó-gyűjtők az igényeknek megfelelően gyorsan és egyszerűen illeszthetők a geotermikus rendszerek primer körébe. A széles méretválaszték mellett – az osztó-gyűjtő test mérete 1 ¼”-os vagy 1 ½”-os, az egyes körök csatlakozómérete 1”-os vagy 1 ¼”-os is lehet, és mindezek 2-től 12 csatlakozócsonkig kérhetők – kínálatunk a kézi vagy automata légtelenítővel szerelt változatra is kiterjed.

A GEOWARM osztó-gyűjtő kialakítása (belső átmérő 45mm) és anyaga nagy áramlási sebességet és térfogatáramot (körönként max. 2,0 m3/h) tesz lehetővé alacsony áramlási veszteség mellett. Anyaga üvegszállal erősített termoplasztik, amely mindamellett, hogy kiemelkedő mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, ellenáll a kémiai anyagoknak, a korróziónak, a napsugárzásnak és az ózonnak is. A belső felületi érdesség igen kicsi, ezért lerakódásokkal gyakorlatilag nem kell számolni. A GEOWARM talajköri osztó-gyűjtők a visszatérő ágakban beépített elzáró, az előremenőkben beépített átfolyásmérővel ellátott szelepekkel rendelkeznek, melyekkel a hidraulikai beszabályozás könnyen és pontosan végrehajtható, valamint ellenőrizhető.

Műszaki jellemzők:

Anyaga: üvegszál erősítésű termoplasztik.
Körök száma: min. 2, max. 12
Maximális üzemi nyomás: 4,5 bar
Üzemi hőmérséklet: -10°C – 82°C
Glikol arány: max. 50%
Csatlakozó méretek: Osztó-gyűjtő test: 1 ½” külső menet, csatlakozó csonkok: 1 ¼” külső menet.
Szállítási terjedelem: az osztó-gyűjtő készre szerelve, hőmérővel, fali tartókkal, kézi vagy automata légtelenítéssel, töltő-ürítő csappal és a visszatérőágban körönkénti átfolyásszabályzóval kerül leszállításra.

GEOWARM osztó-gyűjtő akna

Az osztó-gyűjtőtől induló gerincvezeték juttatja el az összegyűjtött hőt a hőközpont felé.

Magasabb szondaszám esetén földben elhelyezett osztó-gyűjtő aknát alkalmazunk. Igény esetén előre felszerelve nyomásmérő műszerekkel, elzáró szerelvényekkel, térfogatáram mérővel. Az aknák 2-40 csonkos kivitelben érhetők el.